Wat is letselschade?

De meest ingrijpende vorm van schade waarvoor u anderen aansprakelijk kunt stellen, is natuurlijk letselschade. Op deze pagina leggen we uit wat deze term betekent en wanneer er sprake is van letsel. Ook gaan we in op de vraag wat er voor nodig is om een andere partij aansprakelijk te stellen. Door deze informatie krijgt u de belangrijkste informatie snel en overzichtelijk aangeboden. Helder en duidelijk zonder eromheen te draaien. Op de pagina ‘Schadevergoeding letselschade’ leest u hoe u aanspraak kunt maken op een schadvergoeding. Ook vertellen we u hoe u kunt handelen bij een whiplash.


Wat is letsel: medische letselschade en immateriële schade

Letsel is – kort door de bocht gezegd – de schade die ontstaat aan een mens na een ongeval. Hierbij kan er sprake zijn van lichamelijke en geestelijke schade. Letselschade kan overal ontstaan. Het meest ontstaat het in het verkeer,  maak ook op het werk, tijdens het sporten of bij het klussen aan de woning kan een ongeluk voorkomen. Ook kan het ontstaan na mishandeling of een medische fout. Als een andere partij schuldig is aan het letsel heeft de benadeelde persoon doorgaans recht op een schadevergoeding.


Oorzakelijk verband schade letsel

De tegenpartij zal bij letselschade de aansprakelijkheid eerst moeten erkennen. Dit gebeurt vaak via dagvaardig bij de rechtbank. Hierbij is het belangrijk dat bewezen wordt dat het ontstane letselschade daadwerkelijk is ontstaan door de gebeurtenis waarvoor de tegenpartij aansprakelijk wordt gesteld. Dit oorzakelijk verband wordt ook wel het ‘condite sine qua non-verband’ genoemd. Een voorbeeld is een arbeidsongeval dat ontstaat, omdat de werkgever nalatig is geweest bij het inrichten van een veilige werkomgeving.


Letselschadevergoeding

Om aanspraak te maken op een schadevergoeding na letselschade is ondersteuning van een jurist of letselschadespecialist eigenlijk niet te vermijden. Ondanks alle informatie die op internet te vinden is, is de expertise van een juridische kenner van enorm belang om te krijgen waar u recht op heeft. Op internet bieden talloze juristen en adviseurs hun diensten aan op het gebied van letselschade. Hoe scheidt u het kaf van het koren en gaat u met de juiste partij in zee? Op de pagina ‘schadevergoeding letselschade’ vindt u meer informatie.